Opvallende politieke termen – het jargon van politiek Den Haag

In 2011 waren er weer verschillende woorden of woordgroepen erg in trek in de nationale politieke arena. Sommige nieuwe uitgevonden woorden, sommige bestaand met een nieuwe politieke betekenis. In dit artikel zetten we aantal van deze favorieten op een rijtje. ‘De kennis van nu’, ‘caviapolitie’, ‘weigerambtenaar’ en ‘linkse hobby’ waren afgelopen jaar een aantal van deze populaire termen.

Met de kennis van nu
Een veel gebruikte zinsnede was ‘met de kennis van nu’. Typisch voor politici die hun straatje proberen schoon te vegen, zonder daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten, maar het laatste jaar is deze zin wel erg vaak naar voren gebracht. Het begin eigenlijk al in 2010, toen Balkenende aangaf dat Nederland met de kennis van nu de inval in Irak misschien wel helemaal niet had moeten steunen. Daarna liep het storm, voornamelijk in uitspraken over de bankencrisis in 2008, bij de commissie de Wit was de uitspraak bijna uit geen enkele mond weg te denken. Maar ook bij de herdenking van de slachtoffers in Indonesie gebruikte Hans Hillen de zinsnede.

Caviapolitie en weigerambtenaar
Afgelopen jaar werd onder leiding van Dion Graus de Dierenpolitie werkelijkheid. Weinig politieke instemming heeft de nieuwe afdeling echter niet, zelfs de Partij voor de Dieren vind het niet echt een goed idee. Smalend werden de nieuwe ‘animal cops’ dan ook wel de ‘caviapolitie’ genoemd.
Ook de ‘weigerambtenaar’ was regelmatig onderdeel van gesprek. Dit is de ambtenaar die weigert homohuwelijken te voltrekken. Dit werd een belangrijk thema, omdat de VVD volgens velen haar principes heeft laten varen om goede relatie met de SGP te houden, omdat deze partij een cruciale zetel bezit. Er kwam alsnog een meerderheid tijdens de motie waar VVD zichzelf op het spel had gezet waardoor de VVD alsnog in zijn hemd stond.

Linkse hobby
Alles wat cultureel te noemen is en veel geld kost schaarde Wilders dit jaar onder de term linkse hobby. Op deze linkse hobby’s werd het afgelopen jaar ontzettend veel bezuinigd door minister Halbe Zijlstra. De culturele wereld staat op haar achterste benen. De kunstwereld beschouwd inmiddels de term ‘linkse hobby’ als een soort geuzennaam. Het wordt gebruikt in verschillende voorstellingen en kunstwerken en opiniestukken, voor en tegen de kaalslag op cultuur.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap