Hoe presteren de ASX WAAAX-aandelen in 2021?

Wat is er aan de hand met deze eens ongeëvenaarde marktliefhebbers?

 

In de dagen vóór COVID-19 concentreerden veel van de Australische financiële nieuwskoppen zich rond de WAAAX-bedrijvengroep. Deze verzameling tech market lievelingen, bestaande uit WiseTech Global Ltd (ASX: WTC), Afterpay Ltd (ASX: APT), Appen Ltd (ASX: APX), Altium Limited (ASX: ALU) en Xero Limited (ASX: XRO), was de antipodean-versie van de FAANG-aandelen van de NASDAQ.

 

De aandelen van FAANG omvatten de wereldwijde technologiegiganten Facebook, Inc. (NASDAQ: FB), Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN), Apple Inc (NASDAQ: AAPL), Netflix Inc (NASDAQ: NFLX) en het moederbedrijf van Google, Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL).

 

Maar de sociale en economische gevolgen van COVID-19 hebben de markt fundamenteel veranderd. Vorig jaar was het een nieuwe generatie technische aandelen die de meeste krantenkoppen haalde. Snelgroeiende bedrijven zoals Whispir Ltd (ASX: WSP), Megaport Ltd (ASX: MP1) en Bigtincan Holdings Ltd (ASX: BTH) hebben de WAAAX-aandelen aantoonbaar van de top van de meest gewilde lijsten van veel particuliere beleggers geslagen. Kopen KPN aandeel is gestegen.

 

 

Dus, heeft de oude garde nog steeds de uithoudingsvermogen om de nieuwe kinderen in de buurt te overleven, of zijn de WAAAX-aandelen nu gewoon een erfenis van de pre-COVID-markt? Het lijkt nu een goed moment om deze vijf ASX-technologie-aandelen opnieuw te bezoeken om te zien hoe het ze meer dan een jaar vergaat in deze wereldwijde pandemie.

 

WiseTech

De aandelenkoers van logistiek softwarebedrijf WiseTech had het begin vorig jaar moeilijk toen de internationale handel tijdens COVID zakte. Een verrassend sterk FY20-resultaat – waarin het bedrijf een omzetgroei van 23% op jaarbasis rapporteerde – veroorzaakte echter een vuur onder de koers van het WiseTech-aandeel. De late stijging betekende dat de WiseTech-aandelen het jaar met meer dan 30% stegen.

 

De aandelenkoers van WiseTech presteerde dit jaar echter niet zo goed en verloor bijna 10% van zijn waarde. Dit kwam nadat de omzetgroei van het bedrijf licht was vertraagd in de eerste helft van FY21 en slechts met 16% toenam ten opzichte van de eerste helft van FY20. Galapagos aandelen verwachting is gestegen.

 

Achteraf betalen

De aandelenkoers van Buy Now, Pay Later (BNPL) -gigant Afterpay schoot omhoog in 2020. Na onder de $ 9 te zijn gezakt tijdens de beurscrash in maart, sloten de aandelen van Afterpay het jaar af op een nauwelijks geloofwaardige $ 118 – een winst van ruim 1.200%!

 

Die trend zette zich voort in 2021, waarbij dit ASX-technologieaandeel halverwege februari naar een recordhoogte van $ 160,05 steeg. Sindsdien hebben de aandelen van Afterpay een aanzienlijke correctie ondergaan, met een daling van meer dan 40% tot $ 93,93 op het moment van schrijven. Deze koersdaling is tot stand gekomen ondanks het feit dat Afterpay over de eerste helft van FY21 (versus de eerste helft van FY20) een inkomstenstijging van 108% rapporteerde.

 

Altium

Altium ontwikkelt software die ingenieurs helpt bij het ontwerpen van printplaten voor gebruik in elektronische apparatuur. Ondanks een korte rally in de nasleep van de marktcrash in maart, presteerden Altium-aandelen vorig jaar ondermaats en daalden uiteindelijk met ongeveer 2%.

 

De aandelenkoers zette deze daling in 2021 voort en daalde sinds het begin van het jaar met ongeveer 17%. Dit komt door de teleurstellende resultaten van Altium in de eerste helft van FY21, waarin het bedrijf zijn eerste omzetdaling in acht jaar rapporteerde.

 

Appen

Kunstmatige intelligentiebedrijf Appen is de laatste tijd in de oorlogen. Nadat ze in augustus naar een nieuw record van $ 43,66 waren gestegen, zijn de aandelen van Appen op het moment van schrijven teruggezakt tot slechts $ 13,43.

 

De koersdaling van het aandeel kwam doordat Appen teleurstellende resultaten rapporteerde voor het jaar dat eindigde op 31 december 2020. De aanvankelijke richtlijnen van het bedrijf suggereerden dat de winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatiekosten (EBITDA) tussen $ 125 miljoen en $ 130 miljoen zou liggen, maar dit werd vervolgens verlaagd tot tussen $ 106 miljoen en $ 109 miljoen. De gerapporteerde EBITDA kwam uiteindelijk uit op $ 108,6 miljoen voor het jaar.

 

Xero

De koers van het Xero-aandeel kreeg vorig jaar een aanzienlijke boost, omdat de boekhoudsoftware van het bedrijf veel kleine tot middelgrote bedrijven hielp om te voldoen aan hun belastingverplichtingen onder het JobKeeper-programma van de federale overheid. De aandelenkoers eindigde het jaar met meer dan 80%.

 

De koers van het aandeel Xero is tot dusver dit jaar veel volatieler geweest. Over het algemeen zijn de aandelen van Xero tot nu toe met ongeveer 11% gedaald. Het onderliggende bedrijfsmomentum van Xero is echter sterk gebleven, met een omzetstijging van 18% voor het volledige jaar eindigend op 31 maart 2021 tot NZ $ 848,8 miljoen. Xero realiseerde in de tweede helft van FY21 ook een recordgroei van het aantal klanten, met in totaal 288.000 abonnees.

 

Vraagt ​​u zich af waar u nu $ 1.000 moet investeren?

Als beleggingsexpert Scott Phillips een aandelentip heeft, kan het lonend zijn om te luisteren. De vlaggenschip Motley Fool Share Advisor-nieuwsbrief die hij al meer dan acht jaar beheert, heeft tenslotte duizenden betalende leden voorzien van aandelenselecties die zijn verdubbeld, verdrievoudigd of zelfsmeer.*

 

Scott heeft zojuist onthuld wat volgens hem de vijf beste ASX-aandelen kunnen zijn die beleggers nu kunnen kopen. Deze aandelen worden verhandeld tegen bijna spotgoedkope prijzen en Scott denkt dat ze op dit moment geweldige aankopen kunnen zijn.

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap